Brichete

Brichete de rumegus

In zonele in care nu exista instalatii de gaze naturale, o buna optiune pentru confortul termic pe timp de iarna poate fi achizitia de brichete de rumegus. Nimic nu se compara cu sunetul, jocurile de lumini, mirosul si caldura emanata de lemnele de foc, insa fata de acestea, peletii si brichetele de rumegus sunt doua solutii mult mai ecologice, dar si ieftine si usor de depozitat.

Avantaje brichete din rumegus

Fata de lemnul folosit la incalzirea locuintei, care necesita un spatiu uscat de depozitare, brichetele din rumegus pot fi cumparate atat iarna, cat si toamna, datorita faptului ca acestea au o umiditate de maximum 8%.

Daca greutatea lemnelor poate varia (de la 650-670 kg/metru ster – cand sunt ude, la 450-470 kg/ metru de lemn uscat, brichetele de rumegus pot fi vandute si la kg, datorita faptului ca masa acestora este stabila si cantaresc maximum 1000 de kg/m3.

Brichetele din rumegus sunt si mai ieftine. In tara noastra, pretul este de pana la 20 de ori mai mic decat in cazul achizitiei de lemne de foc, al caror pret variaza in functie de perioada de achizitie (cele mai sunt in aprilie), dar si de zona in care locuiti (de exemplu, in Constanta poate fi dublu fata de pretul din Botosani).

Puterea calorica

Daca se opteaza pentru achizitia de brichete din rumegus, se obtine o putere calorica mai mare cu 4% fata de lemnele de foc, lucru care se traduce in eficienta de 20-25% a consumului, dat fiind faptul ca brichetele ard mai mult timp, pastreaza un jar mai fierbinte si pe o perioada mai lunga de timp.

Se presupune ca brichetele din rumegus ideale pentru foc au un continut de apa de maximum 6%. Rumegusul presat va cantari circa 902 kilograme, dintre care continutul de apa va fi de doar 58 de kilograme. Aceasta valoare corespunde unui coeficient de energie de 4714 kWh si o pierdere (prin evaporarea apei) de doar 40 kWh. Astfel, valoarea de incalzire finala a brichetelor din rumegus va fi de 4674 kWh.


Brichete din rumegus in imagini